Några reflektioner..

Jag har med stort intresse följt diskussionerna på FB ang SCK:s förslag om att avkommor i kullar som har ett förväntat mentalindex på nyfikenhet/orädsla under 100 vid parnings-tillfället kommer att beläggas med registreringsförbud. Alltså att det förväntade kull-indexet måste vara över 100. Hela förslaget hittar du här

Och nu vill jag ge min syn på saken och jag gör det här, på min egen hemsida för jag vill inte bli osakligt påhoppad vilket jag skulle bli om jag gjorde inlägget på FB. Glädjande är att jag sett många positiva reaktioner på förslaget, även bland folk som inte har eller någonsin haft collie men som känner till rasens problem.

En sak jag reagerat på är oron över att det inte kommer finnas hanar som kan kompensera upp indexet för att tiken ligger under 100. Varför ska tikar gå i avel som ligger så lågt att inga hanar finns att kompensera med? Varför inte använda tikar med bra index? Men om vi ser till att våra hundar kommer ut på MH, (själva ordnar vi uppfödar MH för våra valpköpare), så kommer det finnas hanar (och tikar) med bra MI att använda i aveln, så detta kommer inte bli rasens undergång, tvärtom, vi kommer se fler härliga collies med både leklust, kamplust och orädsla och som kommer fungerar utmärkt som brukshundar och fler kan komma ut och tävla med sina hundar.

Det jag tror kan vara svårt att förstå är att MI bygger på hela släktskapet och inte bara på en individ. Vissa tycker att en mentalbeskrivning (MH) bara är 40 minuter av hundens liv och visst är det så och man kan tycka att det inte blev en rättvis beskrivning men en enskild individs resultat påverkar ändå inte MI speciellt mycket om resten av släkten är bra, så i slutändan blir det ett utmärkt verktyg att använda i aveln. Att säga att vi numera får avla på mentalt dåliga hundar bara indexet är ”rätt” är osant för det har man kunnat göra hela tiden så varför skulle man börja göra det nu? Självklart kommer tiken eller hanens index påverkas när deras avkommor gjort sitt MH, det är ju först då vet man resultatet av vad de efterlämnat.

Jag läste att det inte finns någon brukstyp på collie, och att det är mindre snygga hundar som kallas brukshundar vilket är en förolämpning mot alla som tävlar med sina collies. Varför skulle inte bra mentalitet, god hälsa och bra exteriör gå att kombinera? Och tydligen sticker det i ögonen att vi har annonserat i gruppen ”brukshundar och tjänstehundar” men jag hävdar att annonsen visst passar in där (collie är en brukshund). Att uppfödare går ut och säger att collie inte duger som brukshund gör mig rent ut sagt förbannad! Men det är klart, vill man sälja valpar med dåligt kullindex så….Dessutom blir jag ledsen när somliga tycker sig stå över utställningsdomarna och skriver att andra hundar inte förtjänar ck och cert….Varifrån kommer denna missunnsamhet??

Jag önskar att vi alla kan se möjligheterna (och inte problemen) med detta utmärkta avelsverktyg som kan lyfta collien som ras och göra den mer eftertraktad igen. Detta är alltså enbart mina egna reflektioner och ingen annans.

1 kommentar

  1. Sofie

    Klart collien är en brukshund, blir så irriterad när människor inte tycker det. Har ägt en lh collie för många år sedan och den hunden var fantastiskvatt jobba med och i vardagen. Men jag fick då ofta höra att rasen inte dugde till nått.Vill gärna ha en ny collie i framtiden men då lutar det åt ett korthår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑