Igår var jag och Nelly på ett heldagsseminarium ”Din hunds beteende (mentala egenskaper) i vardag och träning” av Jan Gyllensten som var mycket intressant. Det var några saker han sa, där jag fick ett kvitto på att vi tänker rätt i vår uppfödning. Dels att man ALDRIG ska avla på rädslor, att man ALDRIG ska titta på enbart en individ utan man ska avla på kullgenomsnittet, alltså MI i vårt fall. Man ska också titta på social självsäkerhet (sociala rädslor) och kamplusten som har hög arvbarhet. Kamplusten hänger i slutändan ihop med viljan att arbeta, att inte ge upp när det tar emot, den s k arbetsmotorn.

Han ansåg att nerverna är själva ratten som styr hunden. Bra nerver hänger ihop med:

  • Förmågan att koppla av när ingenting händer
  • Koncentrationsförmågan, att inte släppa fokus när anspänningen ökar, när det som skrämmer närmar sig
  • Rätt reaktion på retning, alltså från händelse till handling. Felaktig reaktion kan vara är flykt, undanmanöver, omriktat beteende osv
  • Avreaktionsförmågan och förmågan att återhämta sig när anspänningen släppt

På eftermiddagen berättade han om hur viktigt det är att ha en riktigt bra relation med sin hund, att leka och skapa band. Han är inte mycket för ”köttbullemetoden” utan tycker att vi inte ska vara rädda för att tag i hunden när det behövs. Dessutom gick han igenom en del problemlösningar.

Sammanfattningsvis var det en väldigt bra föreläsning med många aha-upplevelser som vi kommer ha nytta av i framtiden!

Sen måste jag slänga in en bild på mitt senaste inköp, såå bra att snabbt kunna dammsuga bort hundhår som samlats i hörnen 😀