Kurs i parning och valpning

I helgen har jag varit på Svenska kennelklubbens kurs ”Parning och valpning” som är en delkurs i deras uppfödarutbildning. Vi gick igenom hundens fertilitet, vad man ska tänka på när det gäller parningen, hur man sköter tiken under dräktigheten och under valpningen, sjukdomar som kan uppstå och hur man sköter om de små valparna. Vi pratade dessutom om hur valpköparna ska bemötas, vilket också är en viktig del i det hela. Om två veckor ska jag gå en annan delkurs ”Valpens beteende” som handlar om valpens tidiga beteendeutveckling, som också ska bli väldigt spännande! Jag ska försöka gå samtliga delar i utbildningen för jag vill lära mig så mycket som möjligt, skulle jag sen fortsätta med min uppfödning är kunskaperna till stor nytta.

Men oj, vad det är mycket att lära inför sin första valpkull! Det känns så bra att ha gått kursen, jag känner mig betydligt mer förberedd tack vare allt vi gick igenom, men fullärd blir väl ingen hur många kullar man än haft. Och samtidigt inser jag hur mycket ansvar det är, vilket man kanske inte alltid tänker på. Ansvar för den egna tiken, valparna, valpköparna och framförallt ansvar för rasen. Jag har gjort ett jättejobb när jag letat efter en passande hane till Nova, men insett att den perfekta hunden inte finns, ett och annat lik i garderoben får man leva med, det gäller bara att välja vilka lik det är och det har inte varit lätt vill jag lova. Jag har haft en enorm hjälp av en expert i området som jag kunnat fråga om allt, och det känns verkligen jättebra! När allt är bestämt och klart lägger vi ut kombinationen under valpplaner. Nova har i alla fall varit hos veterinären och skaffat pass och tagit rabiesvaccin så hon är förberedd :).

3 kommentarer

 1. Carina

  Jag skulle vilja gå uppfödarutbildningen nån gång 🙂 Inte för att jag har planer på avel, men det är så otroligt intressant med alla de bitar som de tar upp !
  Skönt att ni äntligen kommit fram till en passande kille, lycka till !

 2. Ewa

  Underbart… på LH sidan följer jag Skyelice Collies nära…. kika på avelsplanen där så får ni inspiration kanske…. jag är avundsjuk att du har möjlighet att förkovra dig i detta… jag har gått etologiutbildning för Ingrid Tapper, hon kunde inte nog betona vikten av uppfödarens ansvar för valpens utveckling till en sund, ”glad skit”… Lycka till…! Kram

  • Marie

   Tack snälla Ewa 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2023

Tema av Anders NorenUpp ↑