Marie

Allt började med att jag i slutet på 60-talet var dagbarn hos Birgit Jeneby, numera gift med Trevor Hayward (kennel Foxearth). Birgit hade precis startat sin uppfödning av collies och det allra första korthåret jag träffade var när hon importerade Jenny (Silver Fountain).  Ända sedan dess har det bara funnits collie i mitt hjärta. Men det dröjde ända fram till år 2002 innan den första korthåriga collien kom in i mitt liv. Det var Tessie (OneWay’s Photogénic) en blue merletik som i första hand var min man Bosses hund. Självklart ville jag ha min ”egen” hund och 2004 kom Tarzan (Mironik’s Moros) som var mattes ögonsten. År 2005 importerade jag Tindra (Dandinas Name Of Fortune) en fin liten sobeltik från Finland som sedan flera år tillbaka bor hos min son Jimmy och hans sambo Vanessa. Sen dröjde det ända tills 2010 då jag skaffade Nova (Törnskogens Betty Barclay) vår första stjärna som numera bor hos Barbara och i september 2013 var vi och hämtade Leia (Freccia z Roztockého zámku) från Tjeckien, vår prinsessa! Sen dess har flocken utökats med Novas son Argo och Leias dotter Bexa.

Jag har varit sekreterare och ordförande i Svenska Collieklubbens Östra aktivitetsområde. Jag har deltagit i fyra avsnitt av collieägarutbildningen: Anatomi, Juridik, Beteende och Rasutveckling och har gått kennelklubbens uppfödarutbildning och har en delkurs kvar innan jag är klar. Jag har också gått flera kurser i agility, rapport, spår och tävlingslydnad och är medlem i föreningen  Kroppsvallarna. Numera är jag också certifierad utställningsarrangör.

Bosse och jag gifte oss 1992 och vi har tre söner, en dotter och fyra barnbarn. Vi bor vid en havsvik på landet bland åkrar och skogar med en stor inhägnad tomt där hundarna springer lösa. Mitt arbete sköter jag hemifrån så jag finns hemma hela dagarna.

Bosse

Min första hund var Tessie som jag skaffade 2002 och eftersom jag har eget företag kunde jag anpassa min arbetstid så jag fick halva dagarna tillsammans med henne. Vi var mycket ute och promenerade, både på väg och is. Jag gick lydnadskurser och ställde ut henne ett par gånger. Då var mitt intresse för tävling och utställning minimalt men med Leia har intresset att träna hund blivit betydligt större och jag har även ställt henne några gånger. Jag anser att en bra mentalitet hos hund är oerhört viktigt och hos collien finns en del att göra. Jag har varit med i Östra LA:s mentalkommitté och är utbildad figurant för MH och MT, för just mentaldelen tycker jag är intressant.  Under en period var jag vice ordförande i Svenska Collieklubben och är även utbildad testledare MH.