I helgen har vi varit i Hudiksvall och tränat rapport med bästa Gun-Britt Arthursson som tävlat i rapport SM flera gånger och som har en gedigen erfarenhet av att bl a träna rapporthundar. Dessutom är hon bruksdomare och har varit mentalbeskrivare (hon har dessvärre sett en hel del dåliga collies ute på MH-banorna) men enligt henne är Argo en bra och säker collie och hon tyckte det var roligt att få träffa en sån bra representant för rasen (underbart för oss att höra) 🙂 .

GBA:s filosofi när det gäller hundträning är densamma som min: 

*Väl genomtänkta övningar

*Alltid ett syfte med träningen

*Korta pass, låt hunden vila, träna igen

*Lär hunden ett positivt ”starta jobb” signal

* Om det känns som att övningen & hunden eller du inte fungerar, be hunden om nåt den kan så du kan belöna den och på så vis sluta positivt, i stället för med en stor suck & frustration

Vi träffades i skogen både på lördagen och söndagen och körde ”vanliga” rapportpass och olika slags frispår. Däremellan pratade vi om hur viktigt det är med ordning och reda på stationen, att man skapar rutiner som fungerar  (vem gör vad och när), att framföringen sitter (Bosse fick bl a träna på fotgåendet). Det var underbart att se hur Argo lyfte av dessa övningar och vi har goda förhoppningar om hans kapacitet att komma långt i rapporten. Gun-Britts ord: Han tog åt sig alla olika övningar med stigande energi, kraft och målmedvetenhet, sååå himla duktig 💪💖” 

För er som tror att rapport ”bara” är att skicka hunden fram och tillbaka i skogen vill jag säga att det krävs en hel av av hunden (bl a mod och självförtroende, senare också oerhört bra kondition) för att ensam klara av svårigheterna den möter i skogen (bl a skott) och ta egna beslut. Många är de elithundar som vänt på sträckan eller inte startat alls….

Rapporthundens historia

Rapporthunden 2018

Det är så härligt att komma hem med massor av inspiration och många bra tips och idéer om hur vi ska gå vidare med Argos träning. På filmen kommer Argo tillbaka efter att själv ha frispårat 350 m fram till husse och därefter blivit skickad tillbaka till mig.