Rapporthelg Hudiksvall

I helgen har vi varit i Hudiksvall och tränat rapport med bästa Gun-Britt Arthursson som tävlat i rapport SM flera gånger och som har en gedigen erfarenhet av att bl a träna rapporthundar. Dessutom är hon bruksdomare och har varit mentalbeskrivare (hon har dessvärre sett en hel del dåliga collies ute på MH-banorna) men enligt henne är Argo en bra och säker collie och hon tyckte det var roligt att få träffa en sån bra representant för rasen (underbart för oss att höra) 🙂 .

GBA:s filosofi när det gäller hundträning är densamma som min: 

*Väl genomtänkta övningar

*Alltid ett syfte med träningen

*Korta pass, låt hunden vila, träna igen

*Lär hunden ett positivt ”starta jobb” signal

* Om det känns som att övningen & hunden eller du inte fungerar, be hunden om nåt den kan så du kan belöna den och på så vis sluta positivt, i stället för med en stor suck & frustration

Vi träffades i skogen både på lördagen och söndagen och körde ”vanliga” rapportpass och olika slags frispår. Däremellan pratade vi om hur viktigt det är med ordning och reda på stationen, att man skapar rutiner som fungerar  (vem gör vad och när), att framföringen sitter (Bosse fick bl a träna på fotgåendet). Det var underbart att se hur Argo lyfte av dessa övningar och vi har goda förhoppningar om hans kapacitet att komma långt i rapporten. Gun-Britts ord: Han tog åt sig alla olika övningar med stigande energi, kraft och målmedvetenhet, sååå himla duktig 💪💖” 

För er som tror att rapport ”bara” är att skicka hunden fram och tillbaka i skogen vill jag säga att det krävs en hel av av hunden (bl a mod och självförtroende, senare också oerhört bra kondition) för att ensam klara av svårigheterna den möter i skogen (bl a skott) och ta egna beslut. Många är de elithundar som vänt på sträckan eller inte startat alls….

Rapporthundens historia

Rapporthunden 2018

Det är så härligt att komma hem med massor av inspiration och många bra tips och idéer om hur vi ska gå vidare med Argos träning. På filmen kommer Argo tillbaka efter att själv ha frispårat 350 m fram till husse och därefter blivit skickad tillbaka till mig. 

Lämna en kommentar!

Tävlingsdebut

Igår var det tävlingsdebut för Argo i appellklass rapport. Vi åkte till Lindesberg redan på lördagen och ställde upp husvagnen vid klubben. Där stod redan en husvagn med det andra rapportteamet som hade en schäfertik som skulle tävla tillsammans med Argo. Samlingen var kl 09.00 och vi fick nr 2 som var det startnummer vi ville ha för vi tänkte att Argo skulle ha lättare att springa om det redan sprungit en hund innan. Men tiken ville inte lämna husse på B-stationen utan vände tillbaka och då är det rätt stor risk att hunden efter inte heller vill lämna stationen men se det ville Argo och han kom så fint springande till mig på A-stationen. Efter en stunds uppbindning var det dags att springa tillbaka till husse och det gjorde han utan problem! Så det samlade betyget blev 9 då han tyvärr lät lite på stationerna (lite att jobba med  🙄 ) och budföringen fick han betyg 10 på.

Däremot gick lydnaden riktigt dåligt men så här i efterhand vet jag att Argo gjorde vad han kunde just i den situationen. Han var jättetörstig (vilket vi missat) och efter att ha stått 1,5 timme i solen och tittat på dom andra lydnadsekipagen så var han ganska trött i huvudet när det var vår tur. (Sen tycker  jag att domarna var väldigt hårda i sin bedömning men det är ju en annan femma.) Och inte gjorde jag mycket för att hjälpa honom, tvärtom jag var supernervös och hörde knappt vad tävlingsledaren sa  😕  Men jag vet att Argo kan utföra alla momenten riktigt snyggt så det är bara att sikta på nästa tävling och då ska han vara med på platsliggningen som vi avstod den här gången.

Lämna en kommentar!

B-kullens pappa…

Hipp hipp HURRA, idag firar vi B-kullens pappa Ceres som blivit uppflyttad till högre klass spår. Och självklart säger vi grattis till matte Helen också  😀 

Lämna en kommentar!

Uppdaterade valpplaner!

Vi planerar för två kullar nu i höst och vinter. Kika in på valpplaner och läs mera  🙂 

Lämna en kommentar!

Belle KORAD!!

Yes! Idag klarade fina Belle sitt mentaltest med 335 poäng och kan numera titulera sig ⭐    KORAD Active Star’s Bellatrix  ⭐

Lämna en kommentar!

Film om rapporthundens historia

Film om rapporthundar

Lämna en kommentar!

Harry och Healey provar på patrullstig

Lämna en kommentar!

Kennelläger juli 2018

Blandade foton från kennellägret

Kennellägret började på lördagen med mentalbeskrivning för C-kullen på Södertälje BK där sex av sju valpar beskrevs av Ammie Hultin. Tyvärr kunde inte Healey vara med pga karens på medicinen hon fick när hon skadade ögat men hon ska göra sitt om en vecka. Och det var ett gäng glada och lekfulla hundar som inte hade några kvarstående rädslor som beträdde banan. Skotten fick lite blandade resultat, tre 1:or, en 2:a, en 4:a och en 5:a. Något jag inte visste var att bara ruta 5 på protokollet betyder att hunden visar rädsla, övriga rutor visar med vilken intensitet dom reagerar men utan att visa rädsla, tänk vad man lär sig hela tiden och jag är så glad och nöjd över kullens resultat!

Vid 18-tiden var vi hemma igen och då samlades 15 personer och 14 hundar för att börja träffen/lägret med gemensam middag och inkvartering i diverse rum, husvagnar, gäststuga och tält. Och tänk vad det fungerade bra med alla hundarna tillsammans, bara lite gruff för att sätta reglerna men absolut ingenting allvarligt. På söndag förmiddag var hälften av gänget och provade på sök med Lillan och Hasse som instruktörer medan andra hälften stannade kvar och tränade lydnad med Lotta Linusson. På eftermiddagen skiftade grupperna om. På måndagen var ena gruppen och provade på patrullstig med Anna Lindstedt som instruktör medan andra gruppen tränade uppletande med Lotta Linusson på hemmaplan och efter lunch skiftade dom om. På tisdag förmiddag kom Kickan Nikolic från K9 Education och höll en föreläsning om lekutveckling & grundträning.

Vad jag har förstått var lägret mycket uppskattat och instruktörerna fick mycket beröm för deras proffsighet och utlärningsförmåga. Och även instruktörerna berömde våra hundar och tyckte dom var jätteduktiga! Så jag är rätt säker på att det var ett gäng mycket trötta men väldigt nöjda deltagare som styrde kosan hemåt på tisdagen och jag hoppas verkligen att vi kan göra om det igen!

Blandade foton från kennellägret

Lämna en kommentar!

Utställningsframgångar

I lördags hade Östra la sin årliga utställning på Mälarö bk. I år var det 13 korthår och 10 långhår för ovanlighetens skull, det brukar alltid vara fler långhår. Men i år var vi troligen svartlistade av ”den andra sidan” alltså dom som inte tycker  mentaliteten är lika viktig som vi i Östra gör och då valde man tydligen att inte anmäla sig till vår utställning. Dessutom fick jag höra att det var fel domare (Yvonne Brink) som prioriterar fel saker på hunden, t ex tycker hon att rörelser är viktigare än rätt färg på pälsen ?

Men vi hade en trevlig dag i solen och glädjande nog blev Aris bästa tik och fick sitt första Cert och slutade som BIM (bäst i motsatt kön). Belle gjorde sin debut i ringen och hon och matte Harriet var så duktiga och fick Excellent med fin kritik ? Efter utställningen blev Bexa och Belle exteriörbeskrivna och givetvis blev dom godkända  😀

I söndags var det dags för Harry (Active Star’s Castor) att debutera i ringen i Norrköping och han blev bästa hane, fick sitt första Cert och slutade som BIR (Bäst i rasen) ?

En mycket stolt matte!

Belle visar hur fin hon är!

Harry med sina fina rosetter!

Bexa blir exteriörbeskriven!

Tandinspektion!

Mäta höjden…

och mäta längden!

och mäta längden!

Lämna en kommentar!

Utställning Katrineholm

Idag har vi varit på Katrineholms BK där vi ställde ut Bexa i det vackra vädret. Kritiken blev återigen very good, så det är nog bara att konstatera att vår lilla stjärna inte är någon stor skönhet men vad gör det när hon är så glad, framåt och orädd i och omkring ringen ?Domaren fick klämma, känna, titta på tänderna och mäta höjden utan problem. Bexas brister är att hon har lätta öron, lite tunt nosparti och oren färg. Sen behöver hon lite mer utfyllnad i bröstkorgen. Men det är bara bagateller jämfört med hennes härliga temperament ? ?
Och det jag tar med mig hem är att domaren tyckte att Bexa hade vackra ögon och jag kan ju bara hålla med !! ?

 

Lämna en kommentar!